Akcija!

Domaća književnost – Kupiš 2, dobiješ 3

1520,00 RSD599,00 RSD

Komplet sadrži:

1.Izabrana dela – Dragiša Vasić

2.Gorski car – Svetolik Ranković

3.Antologija stare srpske poezije – Zorica Vitić

 

Autor: Grupa autora

Izdavač: Narodna knjiga

Pismo: Cirilica

Format: 22 cm

Povez: Tvrd

Domaća književnost – Kupiš 2, dobiješ 3

IZABRANA DELA – DRAGIŠA VASIĆ

Izbor i predgovor za „Izabrana dela” Dragiše Vasića sačinio je Milo Lompar koji se već duže vreme bavi Vasićem kao romansijerom i pripovedačem.

U knjizi se nalaze: „Crvene magle”, „U gostima”, „Resimić dobošar”, „Rekonvalescenti”, „Vitlo”, „Osveta”, „Ispovest jednog smetenjaka”, „Sumnjiva priča”, „Pogibija Jaćima Medenice”, „Svi smo mi koleta od Rozena”, i izuzetan tekst (između publicistike i književnosti) „Dva meseca u jugoslovenskom Sibiru”, koji je nastao kada je pisac za kaznu zbog onoga što je pisao u listu „Progres“, kao kritičar društvenih zbivanja, poslat na dvomesečnu vojnu vežbu na Kosovo.

Iz priče o Dragiši Vasiću, i iz celog njegovog dela, očigledno je da je on, kako Lompar i kaže na kraju svog predgovora, dostigao potpunu negaciju svog angažmana i potpunu afirmaciju svoje književnosti: postao je žrtva koja se razminula sa istorijskim smislom.

GORSKI CAR

U romanu Gorski car, koji se odvija u seoskoj sredini. Ranko­vić opisuje i događaj iz sopstvenog života: dok je bio na letnjem raspustu 1886. Razbojnici su napali njegovu porodičnu kuću i ubili mu oca Pavla, a majku i ostale mučili. Svetolik je uspeo da pobegne i dovede pomoć pod okolnostima sličnim onima koje su opisane u ovom romanu u delu kada govori o hajdučkoj pohari gazda Đorđa. I pored toga, glavni junak romana Đurica nije prikazan kao krvožedni ubica već je njegov karakter sjajno psihološki iznijansiran. Pisac je uspeo da sruši romantičarski mit o tzv. gorskim carevima, a istovremeno je dao i odličnu sliku društva u svoj njegovoj mizernosti. Takođe je iskazao i svoj odnos prema smrtnoj kazni.

ANTOLOGIJA STARE SRPSKE POEZIJE

I. Slova slave
II. Službe / kanoni / akatisti
III. Molitve
IV. Pohvale
V. Poslanice
VI. Plačevi
VII. Zapisi i natpisi