CVEĆARSTVO – PROIZVODNJA I PRIMENA CVETNIH KULTURA

1881,00 RSD

Autor: Dragana Milošević – Brevinac
ISBN: 978-86-17-18859-5
Povez: Broširan
Godina izdanja: 2015
Stranica: 337
Pismo: Ćirilica

O knjizi "CVEĆARSTVO – PROIZVODNJA I PRIMENA CVETNIH KULTURA"

„U cvećarstvu, primenjenoj disciplini botanike, koja se razvila iz drugih disciplina botanike (genetike, fiziologije biljaka, ishrane biljaka) izučavaju se biljne vrste, tzv. cvetne kulture, i to njihove morfološke i fiziološke osobine, njihovo poreklo, njihov odnos prema uslovima sredine i zavisnost od njjih, klasifikacija prema načinu gajenja, proizvodnji i primeni.

Pod cvetnim kulturama se u najširem smislu podrazumevaju zeljaste, ponekad poludrvenaste, a ređe drvenaste biljne vrste, koje se zbog dekorativnog izgleda nadzemnih delova koriste kao ukras u eksterijeru i enterijeru. Nihova dekorativnost ispoljava se preko morfoloških osobina cveta i lista, i nešto manje, stabla.

Za svaku cvetnu kulturu data je njena sistemska pripadnost, sve su svrstane po abecednom redu nihovih naučnih imena. Za svaku od njih dat je naučni naziv (ime koje se sastoji iz imena roda i imena same vrste), familija kojoj pripada, kao i naš narodni naziv ukoliko ga ima.

Knjiga je pisana kao stručni priručnik i namenjena je svima onima koji žele da se bave gajenjem i proizvodnjom cvetnih kultura.“ – iz predgovora