BRITANSKI MUZEJ PROPADA

814,00 RSD

Autor: Dejvid Lodž
Pismo Latinica
Povez Tvrd
Godina 2013
Format 13×20
Strana 142
ISBN: 9789995542139

O knjizi "BRITANSKI MUZEJ PROPADA"

Roman govori o čoveku koji provodi dane čitajući, što ga stvara nesposobnim da razgraniči šta je zaista stvarnost, a šta književna fikcija.
Adam Eplbi, glavni junak, oženjen je, ima troje dece i opseda ga misao da mu je supruga Barbara i po četvrti put trudna. On ima dvadeset pet godina, postdiplomac je koji u čitaonici britanskog muzeja dane provodi spremajući završnu tezu.
Adam je sklon fantazijama, sanjarenju, i u tom stanju ne može da napravi razliku između života i književnosti. Zato je Dejvid Lodž u ovom romanu oponašao neke od svetskih klasika, pa shodno tome u njemu srećemo neke opštepoznate književne likove: od Klarens Dalovej, Virdžinije Vulf, do Moli Blum, Džejmsa Džojsa.
Adam će upravo u jednom od romana naći kafkijansku administrativnu zavrzlamu da bi produžio člansku kartu za čitaonicu, ali on beži od stvarnosti, koja je i više nego podređena rimokatoličkom načinu života. On i njegova supruga ne smeju da koriste sredstva za kontracepciju, pa samim tim nemaju kontrolu nad bračnim natalitetom.
Tako ovaj roman otvara dve teme: moralna ili religiozna i književna.