BRAĆA KARAMAZOVI, I i II

1210,00 RSD

Autor: F. M. Dostojevski
Izdavač: Zavod za udžbenike
Povez: Broš
Broj strana: 974
Pismo: Ćirilica
ISBN: 8600262040220

BRAĆA KARAMAZOVI, I i II

Ovo dvotomno izdanje Braće Karamazovih, romana koji spada u sam vrh svetske književnosti, pojavljuje se u odličnom prevodu čuvenog slaviste i akademika Milosava Babovića.

Svežinu nadahnutom predgovoru Nebojše Dugalića posebno daje tumačenje likova iz ugla dramskog umetnika.

Pogovor pod nazivom „Metafizika i Braća Karamazovi” čini znalački napisana studija, s dubokim poniranjima u samu suštinu najvažnijih pitanja dela, profesora opšte književnosti Dragana Stojanovića.

Izdanje je dragoceno svima koji žele klasiku odštampanu onako kako joj i priliči, a posebno proučavaocima književnosti, studentima i srednjoškolcima.

Dugalić negde na početku svog razmatranja kaže: „Braća Karamazovi, poslednji roman ovog velikog Rusa, možda su najbistrije ogledalo u kom će ‘večna pitanja’ našega bića ugledati svoj najverniji odraz. U njemu je Dostojevski besporedno oslikao raspon drame čovekovog bića od najblistavijih uzleta do nesagledivih dubina njegovog pada, te je time ocrtao pouzdanu mapu i za sve ono nad čim bismo i sami da se zapitamo.”

Prof. Stojanović svoju studiju zaključuje: „Povest o braći Karamazovima je pokušaj da se ocrta jedna nova ‘metafizika’ […]. Ona je paradoskalna. Bez ljubavi se ne može živeti, u životu ljubav teško da je moguća. U toj paradoksalnosti otkriva se u romanu obilje, bogatstvo sveta.”