BOŽANSTVENE TORTE

1500,00 RSD

Autor: Jelena Jovin

Broj strana / Povez / Pismo:
220 / Tvrd / Ćirilica

Dimenzije: 24 x 33 cm
ISBN: 978-86-515-0561-7
Godina izdavanja: 2011.

O knjizi "BOŽANSTVENE TORTE"

Ova bogato ilustrovana knjiga objašnjava kako da napravimo neke od najlepših i najukusnijih torti na svetu, koristeći prirodne, kvalitetne sastojke, koji mogu da se nabave u lokalnim prodavnicama.

Zadivljujuće fotografije svake torte otkrivaju božanstvene filove, neodoljivo primamljive strukture testa, i inspirišuće kreativne dekoracije.

Recepti su detaljni, razloženi u korake koji se lako prate, i prilagodjeni korišćenju u skromno opremljenim kuhinjama. Uvod u recepte detaljno objašnjava najkritičnije postpupke i ukazije na najčešće greške. Tako i početnik u pravljenju torti, kao i pravi kulinarski ekspert, može, prateći ove recepte, da impresionira čak i najkritičnije oko i ukus.

Knjiga sadrži autorov lični izbor najčuvenijih i najpopularnijih torti iz delova Evrope sa najdužom tradicijom pravljenja torti: Francuske (Baiser), Nemačke (Schwarzwalder Kirschtorte), Švajcarske (Crna šuma), Austrije (Sachertorte), Madjarske (Dobos torta), kao i ostalih zemalja iz podunavskog regiona na koje je bečka tradicija finih torti i kolača ostavila trajan uticaj, uključujući i autorovu rodnu Srbiju.

Ovo je knjiga bez premca za osobe sa alergijom na gluten, ili osobe koje izbegavaju brašno. Neki od ovih nenadmašnih recepata prirodno ne sadrže gluten, rezultat visoko cenjene tradicije korišćenja mlevenih oraha umesto brašna u mnogim delovima Evrope. Ostali recepti iz ove knjige sadrže vrlo malo brašna, i lako se mogu prepraviti u recepte bez glutena. Nijedan od recepata ne sadrži sodu bikarbonu niti prašak za pecivo.

Od izuzetne gorko-slatke ištorije šećera i čokolade, kroz sjaj vodećih evropskih dvorova, do porodičnih stolova običnih ljudi: Deo knjige o istoriji torti, njihovih sastojaka, kao i socijalnog razvoja evropskog društva koji je omogućio da torte sa najotmenijih evropskih dvorova predju na stolove svih društvenih klasa, daje novu dimenziju ovim slatkim uživanjima.

O AUTORU

Jelena Jovin je završila elektrotehniku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Srbija i magistraturu iz elektrotehnike na Tufts univerzitetu u Medfordu, dražava Masačusets, SAD. Ubrzo posle toga se upoznala sa Zoranom Spasojevićem koji je, kao postdoktorant, predavao matematiku na MIT-u u Kembridžu, SAD. Zaljubili su se, venčali, i sada žive sa tri kćerke u gradu Stou (jednom od predgrađa Bostona) u državi Masačusets, SAD. Jelena se posvetila obrazovanju svojih kćerki, usavršavanju recepata za torte i pisanju kratkih priča. Zoran se i dalje bavi istraživanjem u oblasti matematike u okviru MIT-a, kao i svojom drugom ljubavlju, fotografijom. Jelena i Zoran su intenzivno sarađivali u pisanju ove knjige, i pojeli sve torte koje su napravljene tokom ovog projekta.

U ovoj knjizi je moj izbor recepata za najpoznatije evropske torte. Neke su poznate širom sveta (saher torta, doboš torta ili švarcvald torta), dok druge još uvek uživaju samo lokalnu slavu i čekaju da ih otkrije ostali deo čovečanstva. Sve ove torte zadovoljavaju dva osnovna uslova: prvi je da sadrže originalne, prirodne sastojke koji mogu da se nabave u većini lokalnih prodavnica, a drugi da im tehnika pripremanja zahteva opremu koja je već prisutna u prosečno opremljenim kuhinjama. Tako da svi mi, u privatnosti sopstvenih domova, možemo da napravimo svaku od ovih vrhunskih poslastica. Neka svačiji dom zasija sjajem njihove bogate istorije i kraljevskog porekla!

Jelena Jovin