Akcija!

BORA STANKOVIĆ komplet + poklon

PROIZVOD TRENUTNO NIJE DOSTUPAN

Komplet od tri knjige!

 

Nečista krv

 

Gazda Mladen

 

GRATIS KNJIGA – Doviđenja meseče

 

 

O knjizi "BORA STANKOVIĆ komplet + poklon"

Nečista krv – Predvodnik epohe moderne srpske proze i psihološkog romana. U priči o stradanju čuvene vranjanske lepotice Sofke, prvi put u našoj književnosti, spoljašnji svet se uspostavlja kao suptilni odraz čulne uznemirenosti, intimnih doživljaja, slutnji i podsvesnih zbivanja jedne žene – izuzetne koliko lepotom toliko i snažnom samosvešću. Prvi put žensko i muško telo, erotske žudnje i seksualna htenja dobijaju prvorazredni književni značaj, a likovi žestokog temperamenta, orijentalno egzotični, određeni arhaičnim jezikom i kulturom, rastrzani između svojih nagona i društveno nametnutog postojanja, postaju tragične univerzalne figure u kojima prepoznajemo večne protivrečnosti postojanja. U toj čudesnoj književnoj formi koja je uspostavila harmoniju između lokalnog, zaboravljenog i sasvim specifičnog s jedne, i opšteg i u svim vremenima prepoznatljivog čovekovog stradanja s druge strane, treba tražiti odgovor na pitanje zašto Nečista krv, iako jedini završeni roman Borisava Stankovića, svom autoru i danas čuva status jednog od najvećih srpskih romanopisaca.

 

Gazda Mladen – Stankovićev nedovršeni i posthumno objavljeni roman Gazda Mladen govori o čoveku koji se zarad porodice i voljene žene sasvim predao i postao neka vrsta dobrovoljne žrtve dužnosti. Sve je u njemu sažeto, nema epizoda, digresija, sve je usmereno ka onome što je glavno. I ovim delom autor je pokazao da je majstor da pronikne u najdublje ponore ljudskog bića.

 

Doviđenja meseče – Vreme ne čini čuda smo sa vinima već i sa uspomenima, o čemu svedoči i Doviđenja meseče, roman sa uspomenama Vuka Rasa. Vuk daje beogradski đački pogled na vreme u kome je čovek stupio na mesec, kada je napravljen onaj korak veliki i za čoveka i za čovečanstvo. Tom koraku autor dodaje veliki korak beogradskog dečaka koji se kači na papuču auta sa američkim kosmonautima kojima ceo Beograd odaje svetsku počast. Ovo je roman namenjen onima koji su u uzrastu junaka romana, ali i svima onima koje već hvata vreme osetljivosti na sopstveno detinjstvo..