BLISKOISTOČNA KRIZA – RAT BEZ MIRA

1000,00 RSD

Autor: Slobodan M. Janković
Izdavač: CATENA MUNDI
Povez: Mek
Broj strana: 400
Pismo: Ćirilica
ISBN: 978866343123

BLISKOISTOČNA KRIZA – RAT BEZ MIRA

Slobodan M. Janković je u knjizi Bliskoistočna kriza: rat bez mira u pet celina predstavio istorijat izraelsko-arapskih sukoba i ratova, obradio ulogu velikih i regionalnih sila u krizi, uzroke arapskog proleća i njegovog prerastanja u arapsku zimu, ukazao na status Jerusalima, socijalno-ekonomske odnose, pitanje vode i dmeografskih trendova kao prepreka stvaranju palestinske arapske države. Konačno autor je ispitao ulogu cionizma i prirodu američko-izraelskih odnosa.

Rekli su o knjizi Bliskoistočna kriza: rat bez mira
Janković je knjigom Bliskoistočna kriza: rat bez mira popunio vrlo važan prostor u našoj nauci i pomogao da razumemo prirodu jednog od najdugovečnijih kriznih žarišta u svetu.

Dr Miša Đurković

Ova izvrsna knjiga postaće standardni priručnik za obaveštavanje o situaciji na Bliskom istoku i putokaz za njeno objektivizovano razumevanje.

Dr Darko Tanasković

Janković obrađuje čitav niz pitanja vezanih za identitet, istorijsko nasleđe i međunarodne prilike te izazove koji predstavljaju srž bliskoistočnih problema.

Dr Saša Gajić

Naučna studija koja se na sveobuhvatan način bavi dinamikom društveno-političkih odnosa koji se tiču užeg Bliskog istoka, pri čemu se misli na izraelsko-palestinske odnose, u užem, ili na arapsko-izraelske odnose, u širem smislu.

Dr Marko Gagić

Janković je posebnu posvećenost pokazao u proučavanju uloge SAD u Bliskoistočnoj krizi, i pozadine američke podrške Izraelu, koja je za mnoge autore predstavljala prvorazredan istraživački izazov i enigmu.

Dr Nebojša Vuković