AUTOBIOGRAFIJA ISTORIJE

1200,00 RSD

Autor: Siniša Korica

Broj strana / Povez / Pismo:
584 / Tvrd / Latinica

Dimenzije: 17 x 24 cm
ISBN: 978-86-515-0337-8
Godina izdavanja: 2009.

AUTOBIOGRAFIJA ISTORIJE

Istorijski roman čija se radnja odvija od Kosovskog boja do tranzicije. Na prelomima istorijskih događaja vučene paralele, neka vrsti kolumni, sa vremenima današnjim. Romanizirani deo knjige je odvojeno prikazan od kolumni i na taj način što je štampan boldovanim, a kolumne običnim slovima. Autor je u istoriji tražio nadahnuća, a u sadašnjosti prepoznavanja klijanja nekih novih pojava koje rastu svugde oko nas, stasavaju, vremenom se oblikuju i prerastaju u čvrstu armaturu, a da mi to blagovremeno ne uočavamo.

Siniša Korica traži odgovor na istorijske dileme: na odnose između žrtava i ciljeva; na posledice preglasavanja i nerazumevanja drugih koje su ostavile negativan efekat na demografski bilans Srbije; na pitanja kada ćemo početi misliti uz pomoć racija, a ne samo putem strasti, kada će realno prevladati mitsko, istorijsko?

Siniša Korica posebno poglavlje posvećuje negovanju dobrosusedskih odnosa u regionu i zaključuje da je međusobno ohrabrivanje, jednih kod drugih, pravih i trajnih vrednosti u interesu svih. Nacionalni interes Hrvatske, pa i Srbije je da živi u miru i spokoju sa svojim prvim susedima ili komšijama. Kako se osloboditi zatrovanih naslaga prošlosti i deo energije, umesto zaštite od „loših“ suseda, usmeriti u potencijale i razvoj, pitanje je koje se provlači kroz ovu knjigu. Osloboditi koračanja za budućnost.