ATIF

900,00 RSD

Autor: Vladimir Konečni

Broj strana / Povez / Pismo:
128 / Tvrd / Ćirilica

Dimenzije: 13.5 x 20.5 cm
ISBN: 978-86-515-0884-7
Godina izdavanja: 2014.

ATIF

O PISCU

Vladimir Konečni je rođen u Beogradu. Završio je (staru) Drugu beogradsku gimnaziju i Filozofski fakultet Beogradskog univerziteta. Od najmlađih dana piše pripovetke i pesme, alidugo objavljuje isključivo poeziju – prvo na srpskom, a kasnije i na engleskom i francuskom. U pesničkom domenu, Prometej je januara 2013. godine objavio knjigu Konečnog pod naslovom Vidim – pedeset odabranih pesama ).

Konečni je takođe napisao desetak, mahom eksperimentalnih, pozorišnih tekstova (na engleskom i srpskom) koji su izvedeni u Danskoj, Estoniji, Nemačkoj, S.A.D., Srbiji, Finskoj i Holandiji. NJegova multimedijalna predstava Dvojnost je izvođena u čuvenoj sali Pogon Doma omladine Beograda 2003. godine. Četiri njegova dramska teksta su objavljena u beogradskom časopisuSavremenik, a izdavač Apostrof je objavio još dva kao knjigu.

Oko četvrt veka Konečni se bavi i umetničkom fotografijom. Imao je nekoliko velikih samostalnih izložbi u Kaliforniji, jednu u Talinu u Estoniji, kao i u Beogradu 2011. u galeriji Magacin u Kraljevića Marka 4. Učestvovao je i u sedam grupnih izložbi u Americi i nekoliko evropskih zemalja.

Beogradski Licej je 2011. godine objavio bibliofilsko izdanje (ograničeno na devedesetdevet numerisanih i potpisanih primeraka) knjige velikog formata ovog svestranog autora pod naslovom Autobiografija – književni i likovni eksperimenti 1986-2011. ).

Koncentrišući se, konačno, na proznu delatnost Vladimira Konečnog na srpskom jeziku, interesantno je da je on, mada se bavi pisanjem pripovedaka na svom maternjem jeziku od ranih dana, tek 2003. godine odlučio da objavi jednu svoju pripovetku u Srbiji, u čačanskom časopisuART 032. Ta pripovetka, Erlijan, je u knjizi sada pred čitaocem, a i ona je bila piščev prevod sa engleskog originala. Međutim, ostalih jedanaest pripovedaka koje je Konečni odabrao za ovu knjigu su sve napisane na srpskom jeziku tokom prošle decenije. Većina njih (sedam) je ranije objavljena i to u najuglednijim književnim časopisima u Srbiji, a nekoliko pripovedaka i u Zagrebu i Splitu. Pet neobjavljenih priča (Lazareva subota, Zvezda padavica, Konkurs za rijaliti šou, Put za Arhangeljsk i Padmamukhi) su sve napisane 2013. godine.

Kao i njegovo pesništvo i dramski (i čak fotografski) rad, pripovetke Konečnog se odlikuju naklonošću ka apstraktnom, filozofskom i konceptualnom. Međutim, za razliku od svoje poezije, u pripovetkama se Konečni u velikoj meri orijentisao na konkretne životne teme i tanane, emotivne i erotske ljudske odnose, mada neke od tema očigledno potpadaju pod rubriku „velike”. Tu će čitalac naći i bogatstvo upečatljivih portreta ljudi i žena u neverovatno različitim okolnostima, ponekad nadrealnim, ne samo u Srbiji, nego i u „celom svetu”.

Vladimir Konečni je doktorirao eksperimentalnu psihologiju na Univerzitetu u Torontu u Kanadi. Od 1982. godine, redovni je profesor psihologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu. Istovremeno je redovni profesor metodologije psiholoških istraživanja od 1994. na Beogradskom univerzitetu. Dobitnik je američke Gugenhajmove nagrade za istraživački rad u Australiji, Brazilu i Papui Novoj Gvineji. NJegov naučni rad je koncentrisan u oblastima psihologije emocija, psihofiziologije, psihologije prava i odlučivanja, kao i psihologije umetnosti i estetike (muzika, pozorište, slikarstvo, arhitektura). Održao je predavanja o svojim istraživanjima na oko 175 univerziteta na svim kontinentima.

Zoran Kolundžija