ANTOLOGIJA ŠALJIVIH NARODNIH PRIPOVEDAKA

1800,00 RSD
Autor: Ivan Zlatković
Broj strana / Povez / Pismo:

344 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 16 × 24 cm
ISBN: 978-86-515-1363-6
Godina izdavanja: 2018.

O knjizi "ANTOLOGIJA ŠALJIVIH NARODNIH PRIPOVEDAKA"

Antologija šaljivih narodnih pripovedaka predstavlja zbornik različitih žanrovskih tekstova (šaljive priče, anegdote, šale, priče o životinjama, vicevi, predanja, itd.). Knjiga sadrži predgovor koji se bavi humorom u srpskoj narodnoj prozi, izbor od dvesta četrdeset četiri priče i dodak u okviru kojeg su indeksi, rečnik manje poznatih reči i izraza, literatura.

Priče su preuzimane iz sakupljačkih zbirki, časopisa, antologija, neobjavljenih rukopisa. Vremenski raspon kojem priče pripadaju je nekoliko vekova (najstariji zapisi i prevodi su s početka devetnaestog, a najnoviji iz prvih decenija dvadeset prvog veka). Najveći broj primera je iz Srbije, ali i iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske. Na taj način se stiče obuhvatnija slika usmenog folklora užeg južnoslovenskog područja.

Pripovetke su grupisane u više tematskih oblasti, nazivi ciklusa dati su prema naslovima priča, a ispod svakog primera navodi se izvor odakle priča potiče.

Ovaj izbor šaljivih narodnih pripovedaka je osmišljen kao publikacija popularnog karaktera, prijemčiva za širu čitalačku publiku koju zanima fenomen komičnog u našoj usmenoj tradiciji, pri čemu  istovremeno može biti značajna i podsticajna i za ozbiljnija naučna istraživanja ove vrste narodne proze. Osnovni kriterijum sem estetskog zasnovan je i na težnji da se izbor priča u tematsko-motivskom smislu učini što raznovrsnijim i obuhvatnijim, pri čemu se poštovalo i načelo varijantnosti kao jedno od osnovnih obeležja usmenog stvaralaštva.