ANĐEOSKO VESELJE

700,00 RSD

Autor: Nandor Gion

Broj strana / Povez / Pismo:
152 / Tvrd / Latinica

Dimenzije: 14.5 x 21 cm
ISBN: 978-86-515-1136-6
Godina izdavanja: 2016.

ANĐEOSKO VESELJE

Nandor Gion u svojim tekstovima prezentuje bogati materijal iz lokalnse istorije, kulturne istorije, etnografije, ovekovečava praznoverje, narodne metode lečenja i narodne običaje iz Srbobrana.

Gion je teme za većinu svojih dela srpeo iz rodnog kraja, jednog malog istočnoevropskog predela Bačke. Mesto gde se dešava radnja Anđeoskog veselja je periferija malog bačkog sela okruženog grobljima, rečicama i pašnjacima; to je svet odvojen od ostalog dela sela. (Na osnovu lokalnog konteksta može se pretpostaviti da se radi o njegovom rodnom mestu Srbobranu, ali se naziv mesta u tekstu ne konkretizuje.)

Delo Anđeosko veselje čini sedam pripovedaka/poglavlja, čija kompozicija sledi model Priča iz hiljadu i jedne noći. Kao da je Nandor Gion njen moto uzeo iz istočnjačke zbirke priča.

Spona među pričama zbirke jesu deca koja idu od kuće do kuće i prenose Anđeosko veselje. Narator se priseća kada je pao veliki sneg, a on je sa prijateljima pevao božićne pesme stanovnicima ulice. Tokom pevanja im se štošta dešavalo, postajali su svedoci životnih zbivanja stanovnika svoje okoline, a materijal ovih doživljaja sačinjava radnju pripovedaka. Narator je i svedok i aktivni učesnik događaja o kojima priča. (izvod iz recenzije).