JEZIČKI ODGONETNIK

1150,00 RSD

Milorad Telebak
Broj strana / Povez / Pismo:
399 / Tvrd / Ćirilica
Dimenzije: 14 × 20 cm
ISBN: 978-86-515-0971-4
Godina izdavanja: 2016.

O knjizi "JEZIČKI ODGONETNIK"

Autor ove knjige Milorad Telebak, poznat je kao pouzdan znalac srpskog standardnog jezika, jedan je od najistrajnijih pregalaca na unapređivanju jezičke kulture na celom srpskom jezičkom i kulturnom prostoru. U toj misiji, on je brojnim jezičkim priručnicima, emisijama na radiju i televiziji i kolumnama u listovima i časopisima – pisanim jednostavo, svima razumljivo, zanimljivo, često i vrlo duhovito, uvek poučno i praktično primenljivo – stekao popularnost u široj javnosti, kao i ugled u stručnim krugovima, što je rezultiralo i visokim društvenim priznanjima.

Ovom knjigom autor kompletira niz svojih priručnika dragocenih za jezičku praksu. Knjiga sadrži više hiljada reči, onih koje mogu zadati teškoće u jezičkoj praksi, izazivajući nedoumice: kako glase pravilni oblici, kako se neke reči pišu – odvojeno ili spojeno, sa crticom ili bez nje, velikim ili malim slovom. Autor ukazuje na mnoštvo primera oblikom sličnih, a značenjem različitih reči, koje mogu biti uzrok nejasnoćama i nesporazumima, te upozorava na rogobatnost i neprihvatljivost sve češćih birokratskih fraza i konstrukcija.

Knjiga je namenjena onima kojima je jezik struka, koji se jezikom profesionalno bave (nastavnici, lektori, prevodioci, naučnici, pisci, novinari, javne ličnosti, službenici u administraciji itd.) i, prvenstveno onima koji jezik uče – učenicima i studentima.

Prednost ovoga priručnika u odnosu na druge ove vrste jeste u tome što se on može nositi u tašni i uvek biti pri ruci i što se može konsultovati kao pouzdano tumač brojnih jezičkih nejasnoća.