1984 – ŽIVOTINJSKA FARMA

999,00 RSD

Autor: Džordž Orvel

Izdavač: Kontrast

Pismo: Latinica

Format: 20x14

Broj strana: 336

Povez: Mek

Godina izdanja: 2016

ISBN: 978-86-892-0300-4

1984 – ŽIVOTINJSKA FARMA

Ovo je koncept-knjiga, u kojoj smo predstavili dva najpoznatija dela jednog od najčitanijih i najprevođenijih autora druge polovine XX veka. Ova dva naslova tematski se i uporednim čitanjem se doživljavaju na nov nacin, jer tamo gde se završava Životinjska farma, sa određenom vremenskom distancom, počinje 1984. i totalitarizam, koji Orvel u Životinjskoj farmi samo naslućuje. Orvel kao autor, postao je deo popularne kulture i alegorije koje se pojavljuju u njegovim delima deo su naše svakodnevice, čime ga svrstavamo u jednog od najrelevantnijih autora, pre svega zahvaljujući njegovom vizionarstvu. Ovo izdanje, pored inovativnog koncepta, odlikuje se i izuzetnim grafičkim rešenjem kao i vrlo popularnom cenom.

1984. – Ovo je verovatno konačni roman XX veka, nepresušno aktuelan i savremen, čiji su termini kao što je „Veliki Brat“, „dvomisao“ i „novogovor“ postalio deo svakodnevnog diskursa. Ova knjiga prevedena je na preko 65 jezika i prodata u višemilionskom tiražu, širom sveta, čime je modernom klasiku Džordžu Orvelu dodeljeno specijalno mesto u svetskoj književnosti. Za sve represivno i totalitarno, danas se koristi izraz „orvelovsko“. Ova priča o Vinstonu Smitu, običnom čoveku tmurne futurističke svakodnevice, u kojoj se on sukobljava sa brutalnim, staljinističkim poretkom diktatorskog režima svoje zemlje, i danas šokira čitaoce svojom maštovitošću, inteligentnim narativom, zbog čega ostaje svevremen. Zajedno sa novelama Vrli novi svet Oldosa Hakslija i Farenhajt 451 Reja Bredberija, ovaj roman je jedna od najpoznatijih antiutopija u književnosti, ubedljiva od početka do kraja u svojim opomenama.

Životinjska farma – Ovo je alegorijska i distopijska novela Džordža Orvela o domaćim životinjama koje su se oslobodile tiranije ljudskih gospodara, samo da bi nakon toga i same postale tirani, nalik njima. Pošto su proterale vlasnika farme gospodina Džounsa, životinje predvođene svinjom željnom vlasti Napoleonom uspostavljaju „animalizam“, poredak vlasti za koji one veruju da će stvoriti idealističku državu slobode, jednakosti, pravde i napretka. Ali njihova revolucija će se svesti na čisto licemerje, oličeno u sloganu „Sve životinje su jednake, samo su neke jednakije od drugih.“ Ostale životinje uskoro shvataju da su bile obmanute i da je samo jedna tiranija zamenjena drugom. Životinjska farma je jezovita basna koja lucidnim i metaforičnim jezikom osvetljava katastrofične posledice bilo kakve diktature. Ona zapravo promišlja okolnosti i događaje koji su doveli do Oktobarske revolucije u Rusiji 1917, a odatle u eru staljinizma. Zajedno sa 1984, ova novela je Orvelu donela status modernog klasika, čije mračne ali genijalne vizije ne gube na aktuelnosti, ni posle tolikih decenija.