14. Veliki rat

Autor: Oliver Janc

Broj strana / Povez / Pismo:
496 / Tvrd / Ćirilica

Dimenzije: N/A
ISBN: 978-86-515-0911-0
Godina izdavanja: 2014.

Izdavač: Prometej

O knjizi

Ova knjiga nije priručnik i ne pokriva sve teme, već se podrazumeva kao sistematski presek kroz podatke, sistematski prikupljene u naučnoj literaturi čiji je obim teško saglediv čak i za dokazane stručnjake. Izbor je usredsređen na podatke o razvoju situacije i na odnose ključnih snaga i učesnika rata. Gde god je bilo moguće, probijena je makroistorijska perspektiva. Događaji i njihova kauzalnost objašnjeni su kroz prikaze ličnosti i njihovih sudbina. Tako se ovde kombinuju različiti istorijski pristupi i metodički nivoi, od vojne i tehničke istorije, preko istorije državnosti i političkih ideja, međunarodnih odnosa i međunarodnog prava, privredne i socijalne istorije, prikaza svakodnevice, istorije oblikovanja mentaliteta i emocija, sve do prizora i prikaza muško-ženskih odnosa i kolektivnog sećanja.

Razmotreni su klasični problemi Prvog svetskog rata koji do danas nisu izgubili značaj i još uvek bude interesovanje. Oni podrazumevaju i odgovor na pitanje o uzrocima rata i o odgovornosti za njegovo izbijanje. Od ključnog značaja je pitanje kako je rat doveo do prethodno nepojmljivog razvoja tehničko-industrijske sile i zašto je tako dugo trajao. Zašto je većina vojnika nastavila da se bori, kada je postalo jasno da je rat izgubio svaki smisao, uprkos nepojmljivoj brutalnosti, uprkos enormnim privrednim troškovima i ogromnim ljudskim žrtvama? Kako i u kojoj meri je učesnicama rata pošlo za rukom da mobilišu privredne, društvene i političke resurse? Zašto su pobedničke sile zapada (prim. prev.) bile uspešnije od Nemačke, Austrougarske i Rusije? Kako je i zašto završen rat: da li je bio posledica vojnog sloma poraženih sila ili je izazvan kolapsom privrede, političkim previranjima i unutrašnjim nemirima? Kakve su bile posledice rata po političko uređenje učesnica rata i njihov uticaj na društveni razvoj, a kakve na socijalni razvoj, na odnose žena i muškaraca, i na odnose među generacijama? – iz Uvoda

Cena

1.450,00 RSD

Dodaj u korpu

Informacije o dostavi

Isporuka se vrši kurirskom službom AKS. Cena isporuke zavisi od težine pošiljke. Više informacija o cenama dostave možete naći u Uslovima. Rok za dostavu je 3-5 radnih dana.

do 0.5 kg - 175 RSD

od 0.5 kg - 2 kg - 190 RSD

od 2 kg - 3 kg - 210 RSD

od 3 kg - 4 kg - 230 RSD

od 4 kg - 5 kg - 250 RSD

Dodatne informacije

Za sve dodatne informacije možete pozvati telefon:

011/41 43 490

061/65-999-33

Ili poslati poruku na: