fbpx

Po zrno mudrosti kod Andrića

Po zrno mudrosti kod Andrića

“Zvezdanog neba i ljudskog srca nikad se čovek neće moći nagledati”

                                                            Ivo Andrić

 

Andrić među najpopularnijim naslovima

Andrićevi istorijski romani su od ogromnog značaja za našu kulturnu baštinu i jezik kao njen važan deo. Od osnovne škole i pripovetke Aska i vuk, pa sve do poznih godina, Andrićeva dela su nezaobilazna, te važan resurs nacionalne kulture i lične pismenosti. Planiranje kućne biblioteke uglavnom i kreće od Ive Andrića.

Svake godine se štampaju novi tiraži svih njegovih knjiga, dok naročitu pažnju ima proslavljeni roman Na Drini ćuprija, što govori o njegovoj vanvremenskoj crti iako je jasno istorijski postavljen. To je svakako i njegov najčitaniji roman, a zatim slede Znakovi pored puta i Travnička hronika.

Smatrajući da je čovekova potreba za lepotom nagonska odbrana od zaborava i umiranja, svoja dela je osobito povinovao zakonitostima estetike. Stil pisanja je naročito čist i precizan, a lepota svake rečenice se može zasebno tumačiti. Otud ne čudi što je Andrić kod nas najcitiraniji pisac i jedan od najpopularnijh već decenijama.

Podsećamo vas na Andrićeve najpoznatije naslove koje možete naći u našoj online ponudi.

Na Drini ćuprija

Do danas je ostalo pomalo neshvatljivo mnogima kako je moguće da je jedan pisac sa neverovatnom lakoćom pripovedanja smestio u roman skoro četiri veka burnih dešavanja u Bosni. Istorijski roman Na Drini ćuprija je izuzetan književni poduhvat u kome je vešto opisan život Višegradske kasabe iz generacije u generaciju. Most na Drini koji je podigao Mehmed paša Sokolović, pojavljuje se kao jedini trajni element i kontrast prolaznosti žitelja Višegrada i njihovih strahova, ljubavi i mržnje koja provejava kroz vekove.

Na Drini ćuprija grupiše događaje u tri epohe: feudalno vreme pod turskom upravom, vreme austrijske uprave i aneksija Bosne i Hercegovine sve do ubistva Franca Ferdinanda u Sarajevu.  Nesumnjivo da roman Na Drini ćuprija spada u najbolje knjige za čitanje dostupne na srpskom jeziku.

Prokleta avlija

Složen roman o istorijskim dešavanjima, ispričanim kroz priču likova iz zatvora u Carigradu. U njega čudnim spletom događaja i neopravdano dospeva fra – Petar iz Bosne i upoznaje interesantne likove. Središte priče je sudbina bogatog turskog mladića Ćamila, koja se podiže na opšti nivo povezujući prošlost i sadašnjost. Roman omogućava dublji uvid i sagledavanje pojava kao što su strah, krivica i nevinost, stradanje zbog društvenih okolnosti. Prokleta avlija se oslanja i reafirmiše tradiciju usmenog pripovedanja koje romanu daje živost i uverljivost.

Travnička hronika

Travnička hronika je sedmogodišnji letopis (1807-1814) koji prati boravak stranih konzula u Travniku. Od boravka francuskog do austrijskog konzula. Roman je pisan za vreme Drugog svetskog rata u Beogradu i spada u evropski realistički roman. Glavni lik je francuski konzul Žan Davil, koji doživljava kulturni šok u dodiru sa turskom kulturom, ali i malim narodima u Bosni.

Znakovi pored puta

Knjiga eseja, beleški i utisaka sa puta Znakovi pored puta objavljena je poshumno. Obiluje spontanim zapažanjima o ličnostima, različitim karakterima, vizijama i događajima. Mnogima je baš ova njegova knjiga omiljena jer se smatra zbirkom mudrosti našeg nobelovca. Znakovi pored puta su ogledalo piščeve duše, budući da je štivo neobavezno i fragmentirano. Interesantno je da se baš ova knjiga najčešće kupuje kao poklon dragim osobama.

Gospođica

Roman Gospođica je ostao u senci Andrićevih dela, iako predstavlja uzbudljiv klasičan roman, čija glavna junakinja Rajka ima štednju kao životni princip od koga ne odustaje ni po koju cenu. Gospođica je priča o mladoj ženi rođenoj u bogatoj trgovačkoj porodici, koja naglo osiromaši, a očev zahtev za štednjom na samrti shvata suviše ozbiljno. Orjentacija ka materijalističkom svetu štednje je čini neosetljivom čak i na vesti o početku Prvog svetskog rata. Krajnosti u koje se razvija Rajkin karakter u najtežim društvenim okolnostima izazivaju kod čitalaca sažaljenje, šok, pa čak i gađenje.

Omerpaša Latas

Roman o gušenju begovskih buna u Bosni, karakteru Omerpaše Latasa i ljudi iz njegove svite predstavlja vredno štivo o životu u Bosni u XIX veku. Omerpaša Latas opisuje i način života u sarajevu toga doba. Roman je objavljen poshumno na osnovu piščevih spisa.

Aska i vuk

Specifično delo Ive Andrića Aska i vuk ne može da se svrsta ni u jedan rod,  ali svojom upečatljivom simbolikom pleni čitaoce svih generacija. Smatra se da je reč o alegorijskoj pripoveci ili simboličkoj basni o ovci i vuku i njihovoj igri na život i smrt. Delo govori o umetnosti kao principu otpora smrti i prolaznosti.

Već danas možete poručiti komplet knjiga Ivo Andrić 

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.