Momčilo Momo Kapor – personifikacija umetnosti

Momčilo Momo Kapor – personifikacija umetnosti

Momčilo Momo Kapor

Momo Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine od majke Bojane Kapor (devojačko Velimirović) i oca Gojka Kapora. U ranom detinjstvu, sa svega četiri godine, ostaje bez majke, kada je 13. aprila 1941. za vreme bombardovanja Sarajeva pala je bomba na kuću u kojoj su se sklonili Momina majka Bojana, baka i mali Momo. Svi su poginuli osim Moma, koga je majka zaštitila svojim telom i tako mu sačuvala život. Na samom početku života Momo ostao bez majke, ali i bez oca, koji je zarobljen na početku rata kao rezervni oficir kraljevske vojske i odveden u logor u Nirnbergu, odakle će izaći tek nakon kapitulacije Nemačke.

Ratne godine Momo provodi u Sarajevu kod bakine sestre Janje Baroš, a otac ga godinu dana po završetku rata dovodi u Beograd.

Momo Kapor, još kao gimnazijalac Treće beogradske gimnazije a nakon toga i kao student, započinje saradnju sa časopisima u kojima objavljuje likovne kritike. Nakon završene srednje škole, Kapor se odlučuje za studije slikarstva. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića.

Momo Kapor i njegova dela

Veliku popularnost kod publike Momo Kapor stiče kroz tekstove Beleške jedne Ane, koje izlaze u časopisu „Bazar“. Godine 1972. Beleške jedne Ane izlaze i kao knjiga, u izdanju „Oekonomika Beograd, Beogradsko izdavačko-grafički zavod“. Kapora kao pisca otkrio je Zlatko Crnković, urednik zagrebačke biblioteke „Hit“. Tako su u izdanju „Znanje Zagreb“ (biblioteka Hit) izašli bestseleri: I druge priče (1973), Foliranti (1974), Provincijalac (1976), Ada (1977), Zoe (1978), Od sedam do tri (1980), Una (1981).
Pored velikog broja naslova, romana i zbirki priča, autor je i velikog broja filmova i televizijskih emisija. Momo je bio autor scenarija po kojima je snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova (Bademi s onu stranu smrti, Banket, Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda). Romani Una i Knjiga žalbi doživeli su ekranizaciju. Godine 1982. izlazi knjiga Onda, a zatim slede Sentimentalno vaspitanje (1983), Knjiga žalbi (1984), 011 (1988).

Godine 1989. izlazi Istok-Zapad, a 1991. Halo Beograd. Godinu dana kasnije, svetlost dana je ugledala Zelena čoja Montenegra, a 1995. Lero kralj leptira. Stvaralaštvo Moma Kapora može da se prati kroz nove naslove, među kojima se izdvajaju Putopis kroz biografiju (2006), Vodič kroz srpski mentalitet (2006), Dragi naši (2007), Ispovesti (2008), Magija Beograda (2008). Poslednja knjiga Kako postati pisac objavljena je 2010. godine u izdanju Srpske književne zadruge.

Putopis kroz biografiju

Posebno je zanimljiv njegov komentar na delo Putopis kroz biografiju. Ova pripovest svetskog putnika prepuna je uzbudljivih događanja viđenih na tipično kaporovski, nasmešen i samoironičan način, jedinstven u našoj književnosti.

„Pisati danas putopis – kakve li besmilice! Nema grada na planeti, ni predela, ni reke ni mora o kojima već nije snimljena neka televizijska emisija. Šta još reći o njima što već nije video gledalac u najzabitijoj palanci. Svet više nema tajni. Pa, i pored svega, putujemo i sakupljamo njegova čuda dok nas još služe vid, noge i radoznalost. Beležimo ta putovanja, opise predela i susrete sa zanimljivim ljudima, nadajući se da ćemo jedanput, kad sasvim ostarimo, srediti te beleške i objaviti knjigu putopisa…“, reči su Mome Kapora.

momo kapor putopis

Paralelno sa književnim radom bavio se i slikarstvom, a u isto vreme je i ilustrovao gotovo sve svoje knjige. Imao je samostalne izložbe u Srbiji, SAD, Italiji, Švajcarskoj, Venecueli, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Umro je 2010. godine u Beogradu.

Treba na sve ovo dodati da mnoga od njegovih dela možete naći na sajtu Knjige na dlanu, a mi smo za vas spremili komplet Putopis kroz biografiju i Zelena čoja Montenegra, na super akciji za 499 dinara.

 

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.