Isidora Bjelica – jedna, jedina, neponovljiva

Isidora Bjelica – jedna, jedina, neponovljiva

Isidora Bjelica – jedna, jedina, neponovljiva

Avgusta ove godine biće obeležena prva godišnjica smrti jedne od najvećih modernih spisateljica na ovim prostorima – Isidore Bjelice, koja je nakon duge borbe ipak na kraju izgubila bitku sa opakim kancerom. Međutim, Isidora Bjelica ostaće upamćena kako unikatna medijska figura kako u Srbiji, tako i šire. Kao diplomac Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gde je jedno vreme i radila kao asistent na predmetu scenario, svojim pisanjem je zaslužna za nebrojene bestselere od kojih su neki doživeli i po deset i petnaest izdanja, par izuzetno kvalitetnih i intrigantnih pozorišnih komada, bila je i TV autor, scenarista, reditelj, tvorac različitih performansa i umetničkih projekata, kao i kao modni dizajner šešira kojima je osvojila više međunarodnih nagrada!

Isidora_Bjelica_1

Pod budnim okom javnosti još u mladosti

Isidora Bjelica, rođena u Sarajevu, ćerka šahovskog velemajstora Dimitrija Bjelice ne bi bila ono što jeste da još u ranoj mladosti nije volela da ispituje sve moguće granice, odnosno da u očima njene okoline bude sklona ekscentričnom ponašanju. U žižu javnosti dospela je već sa 19 godina, kada je taj njen prilično kontroverzan rođendan osuđen od strane medija širom socijalističke Jugoslavije kao „nacistički žur“. Ova tematska zabava ispunjena ikonografijom nacizma, po ugledu na sličan umetnički pokret „Nue sloveniše kunst“, zaradila joj je privođenje u policijsku stanicu na saslušanje, koje je navodno trajalo čak 18 sati! Isidora je kasnije pojasnila da iza te proslave ne stoji nikakva fašistička ideologija niti organizacija, ali i da je ona lično prilično sklona ka egzibicionizmu.

Sličnom tematikom se bavila i mnogo godina kasnije kada je sa svojim, tadašnjim mužem Nebojšom Pajkićem inicirala pokret koji su nazvali „polit-art“, a koji je bio prepoznatljiv po korišćenju i stilizaciji obeležja autoritarnih ideologija i režima. Ova rana epizoda iz njenog života postala je toliko zanimljiva i intrigantna da je obrađena u čak tri romana – „Fukara“ Ivana Aralice, „Sjetva soli“ Muharema Bazdulja, kao i u samoj Isidorinoj autobiografiji “Moj život moj skandal“.

Isidora Bjelica – prvakinja moderne srpske umetnosti

Isidora Bjelica ostaće zauvek upamćena kao izuzetno plodonosan pisac sa preko pedeset objavljenih dela, većina od kojih je zaradila status bestselera, a neka od njenih najpopularnijih izdanja su Spas, Spas 2, Ljubav u Tunisu, Voleti i umreti na Karibima, Tajni život slavnih Srpkinja, Moj deda Luj Viton, Srpkinja, Dama iz Monaka i Princeze di Montenegro. Njena dela prevođena su na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik. Kao kolumnista i filmski kritičar pisala je za gotovo sve veće novine sa eks-jugoslovenskog prostora, dok je najveći uspeh kao pozorišni pisac i reditelj doživela sa dramom Sarajka u Beogradu, koja se veoma uspešno igrala više od deset godina.

Isidora_Bjelica_2

Što se drugih umetničkih projekata tiče, treba posebno izdvojiti izložbu „Egzibicija nacionalnog pomirenja“ koju su zajedno priredili ona i njen suprug u Muzeju savremene umetnosti. Dobitnica je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja poput Beogradskog pobednika za književnost, nagrade Gala pisac TV Politike za 2002. godinu, Samsungove nagrade za kulturu, dva Zlatna bestselera, kao i nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih nagrada za brojne humanitarne angažmane.

Treba na sve ovo dodati da mnoga od njenih dela možete naći na sajtu Knjige na dlanu i otkriti zašto je baš Isidora bila dama koja je mnogima bila primer, uzor, intrigantna, obožavana, osporena i još mnogo toga, ali nikad dosadna.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.