16.04.2019

Danijela Stil za 149 dinara

Danijela Stil za 149 dinara, Danijela Stil za 149 dinara

Danijela Stil (Danielle Fernandes Dominique Schuelein-Steel ili kratko Danielle Steel) je američka književnica čije su knjige do sada prodane u preko 800 miliona kopija širom sveta. Njene knjige su objavljene u 69 zemalja i na 43 jezika. Najpoznatija je po ljubavnim romanima. 

Napisala je preko 165 knjiga od kojih su 141 romani, 18 dečije knjige, uključujući „Lepa Mini u Holivudu“ („Pretty Minnie in Hollywood“) i „Lepa Mini u Parizu“ (Pretty Minnie in Hollywood“), knjige o maloj čivavi duge bele kose. Napisala je četiri dela koja nisu fikcija, te knjigu poezije i tekstove za jedan muzički album. Na osnovu 22 njena romana urađena su i filmska ostvarenja, od kojih su dva nominovana za nagradu “Zlatni globus” (“Golden Globe”).

Stil piše nekoliko knjiga godišnje, a bavi se najčešće ljubavnim i porodičnim temama. Nije redak slučaj da u jednom trenutku radi na čak pet projekata istovremeno.

Osnovala je i vodi dve fondacije od kojih jedna nosi ime po njenom pokojnom sinu Nik Trejna fondacija („The Nick Traina Foundation“) koja finansira organizacije koje se bave duševnim bolestima, zlostavljanjem dece i prevencijom samoubistva. Druga fondacija pomaže beskućnicima.
Danijela Stil je 2002. godine dobila orden Vlade Francuske kao oficir reda umetnosti i slova, a 2014. godine je dobila orden kao vitez reda Legije časti.

Trenutno živi na relaciji Pariz – San Francisko. Majka je devetoro dece. 

Kada je imala samo 18 godina Danijela Stil se udala za francusko-američkog bankara Klauda-Erika Lazarda (Claude Eric Lazard). Kao mlada supruga, još uvek je pohađala Univerzitet u Njujorku, a počela je i pisati. Svoj prvi rukopis Danijela je završila sa 19 godina.

Posle rođenja svoje kćerke Beatriks (Beatrix) Stil je počela da radi u odnosima sa javnošću za njujoršku agenciju pod nazivom “Supergrls” (“Supergirls”). Klijenti magazine bili su impresionirani njenim člancima te su je ohrabrili da napiše i izda knjigu. Danijela je to i uradila. Kasnije se preselila u San Francusko i radila kao pisac sadržaja (copywriter) za “Grej Advertajzing” (“Grej Advertising”).

Danijela Stil za 149 dinara, Danijela Stil za 149 dinara

Danijela Stil za 149 dinara, Danijela Stil za 149 dinara

Izvor: www.biografija.org