Čitaoci pišu – Recenzija na temu Den Braun

Čitaoci pišu – Recenzija na temu Den Braun

Den Braun

Po mom mišljenju Den Braun je autor čiji vam se stil pisanja ili dopadne ili ne dopadne, ne ostavlja neki osrednji utisak. Ukoliko vam se dopada onda to postaje lančana reakcija, jednom rečju ako vam se svidi knjiga ,,Da Vinčijev kod“ ili neko drugo delo, pročitaćete u jednom dahu i ostala njegova dela.

Moj prvi nezvanični susret sa ovim autorom bio je kada sam pohađala srednju školu i naravno kada je bilo hit delo ,,Da Vinčijev kod.“ Ono što je meni privuklo pažnju je burna kritika, odnosno zašto ga sa jedne strane mnogi osuđuju, a opet sa druge hvale. Ta knjiga se našla na polici moje ujne, ali pošto sam morala da se bavim lektirom samo sam ljubopitljivo bacila pogled na par stranica i dobro upamtila strašnog albino čoveka.

Nakon deset godina zamolila sam drugaricu da mi pozajmi tu knjigu na šta je ona dodala komentar da je ta knjiga užasna. Kada sam pročitala knjigu bilo je jasno da je Den Braun uvršćen na listu mojih omiljenih pisaca. Pročitala sam još i dela: ,,Anđeli i demoni“, ,,Digitalna tvrđava“ i ,,Inferno“. Uz dužno poštovanje svačijeg mišljenja i ukusa moram da demantujem da su njegova dela užasna i da ih srdačno preporučim naročito ljubiteljima dobre akcije, fantastike, trilera, kriminalistike i putovanja.

Sada sledi obrazloženje zašto su knjige Dena Brauna moj izbor, na samom vrhu liste mojih omiljenih književnih dela, zašto ih uvek i rado preporučujem prijateljima i ljudima iz svoje okoline i zašto bih ih preporučila i širem krugu čitalaca. Neću kriti oduševljenje kada sam videla ime Dena Brauna na vašem spisku, odmah sam se latila papira i olovke.

Predmet osude dela ,,Da Vinčijev kod“ bez obzira što sam vernik nisam razmatrala ni kao narušavanje dogmatike, ni kao fikciju, već sam akcenat stavila na prekrasan opis gradova i njihovih znamenitosti, kultova, religije, umetnosti, istorijskih činjenica,… Šta više to me je sve podstaklo na razmišljanje i dodatno istraživanje o tajnim i verskim organizacijama, masonima, iluminatima, Svetom Gralu, relikvijama, Svetom Petru, konklavi, kriptografiji, Cernu, Leonardu da Vinčiju, Mikelanđelu, Rafaelu, Botičeliju, Danteu Aligijeriju i njihovim delima. Pošto sam ljubitelj putovanja i spletom okolnosti baš su mi destinacije bile mesta radnje njegovih romana izuzev Pariza, njegove knjige su mi poslužile kao mini vodič i priručnik prilikom obilaska Firence, Rima, Vatikana, Venecije i Istanbula.

Kao primer podeliću sa vama dve zanimljive informacije iz dela ,, Inferno“ o maskama sa kljunom koje se prikazuju u mnogim filmovima, a koje su zaista nosili doktori za vreme epidemije kuge i o čuvenoj dečijoj pesmici Ringe Ringe Raja koju smo svi recitovali kao mali, ne znajući njeno značenje i poreklo. Pesmica Ringe Ringe Raja se odnosi na kugu- jedno jaje muć, a mi deco čuč simbolizuje obolelog i decu koja se savetuju da izbegnu bolest. To me je naročito asociralo na ovu sadašnju nedaću koja je zadesila čitav svet.

I za kraj dela Dena Brauna preporučujem i vernicima uz savet da podatak o Isusu, Svetom Gralu, Mariji Magdaleni i ostale koji bi im boli oči ne shvataju lično, već da se drže svojih stavova i uverenja i da istražuju, prouče iznete argumente, izvuku neku pouku i saznaju nešto novo, a pre svega da se zabave uz vrlo uzbudljive pustolovine, zaplete i rasplete Roberta Langdona, ostalih likova, progonitelje i žrtve zavera.

Pripremila: Simonida Mladenović

Knjige Dena Brauna možete poručiti OVDE

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.