Čitaoci pišu – Orlovi rano lete, Branko Ćopić

Čitaoci pišu – Orlovi rano lete, Branko Ćopić

Da li ste se nekad zapitali kako je to odrasti pre vremena? I kako je to živeti bezbrižno detinjstvo u jednom trenutku, igrati se rata, hajduka i Turaka, a već u narednom trenutku biti u stvarnom ratu, u centru borbe partizana i Nemaca.

Odgovore na ova pitanja donosi nam Branko Ćopić u svom uzbudljivom romanu Orlovi rano lete. Zauvek vezan svoj podgrmečki zavičaj, ceo njegov književni opus vezan je za ovaj kraj. Unoseći humor i replike prepune zanimljivih dosetki, Ćopić daje zabavni karakter čak i onim ozbiljnim temama kao što je rat, lopovluk, pitanje časti i morala, detinjstva i odrastanja. Njegovi junaci uvek zadržavaju dozu svojih detinjih osobina, nikad u potpunosti ne prelazeći u svet odraslih. A sve to imaće veliki značaj kako za njih same, tako i za čitaoce – jer čuvajući sećanje na detinjstvo, čuvamo i maštu i sposobnost za bolje prihvatanje svih problema koji nas okružuju.

Branko Ćopić piše živim jezikom koji je prožet humorom i živopisnim slikanjem seoskog života. Njegovi junaci su tipični predstavnici seljaka, đaka, lopova, sanjara i skitnica, ali uvek upečatljivi po svojoj dosetljivosti, humoru i vedrini, i uvek lirski obojeni. Ćopić se ne može nikako odrediti samo kao pisac za odrasle ili kao pisac za decu. Njegova dela za decu su posebna po svojoj bogatoj mašti i spretnom prikazivanju svih događaja koji prate junake, kao i po uvek prisutnom humoru.

Roman Orlovi rano lete je roman sa kojim ćete se smejati, brinuti školske brige glavnih junaka, protestovati protiv učitelja Paprike, navijati da i pas Žuća pohađa časova sa svojim gazdom Nikolicom, a potom ćete pratiti njihovo odmetanje u hajduke, posmatrati Mačkovo sređivanje stare vodenice i otkrivanje velike pećine ispod nje. Harambaša Jovanče će vas oduševiti svojom hrabrošću, a devojčica Lunja pokazati da i devojčice mogu biti hrabre, da će učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite svoje drugove i da će se rame uz rame boriti protiv svih neprijatelja.

Neprijatelji ove družine biće prvo njihove porodice, sa nerazumevanjem za probleme svoje deca sa učiteljem, a potom će njihov neprijatelj biti pravi, surovi rat. Ipak, sve ove probleme pisac će učiniti veoma lakim za čitanje i shvatanje.

Svaki deo romana bogat je humorom, velikom snalažljivošću hrabrih dečaka i nadmudrivanju starog poljara Lijana, ali i ostalih glavešina sela. Roman će biti obogaćen i pričom o Protinom gaju u kome živi drekavac, strašno čudovište kojeg se svi boje, čak i oni najhrabriji. Strah od drekavca će pobediti Jovančetova četa, oni su ti koji će, pobegavši od tiranije njihovog učitelja, utehu naći u ovom gaju, u staroj vodenici koja će postati njihovo novo bezbrižno mesto za igru. Međutim, taj bezbrižni period narušiće njihovi roditelji, bake i deke i seoski knez. Ipak, to će trajati samo kratko – pomirenje između harambaše Jovančeta i njegovog dede dovešće i do pomirenja ostalih dečaka i njihovih porodica. Nakon ovoga, dečaci su, poštujući dogovor da tek nakon škole mogu u vodenicu, nastavili svoj bezbrižni život.

Drugi deo romana prekinuće ovu bezbrižnost. Tenkovi, topovi, puške i nemački vojnici uneće nemir među seljanima. Heroj sela, Nikoletina Bursać moraće u rat, a nemačka potera za njim biće bez uspeha, zahvaljujući dečacima i njihovoj snalažljivosti. Stričev šešir dobiće dve rupe od metka, čime će se on kasnije posebno hvaliti i ponositi. Mnogi seljani će, tražiti skrovište, pobeći u Protin gaj i u pećinu dečaka. Tamo će dečaci kroz mali otvor pokrasti nemačko oružje i municiju koja će kasnije dobro doći družini Nikoletine Bursaća u borbi protiv Nemaca i pobedi.

Svi podvizi Jovančetove čete biće kod partizana ocenjeni kao veoma hrabri i značajni za odvijanje rata u korist srpskih vojnika. Iz tog razloga, četa će sa ostalim vojnicima biti preseljena dalje na front. Dečaštvo je prošlo, došlo je vreme ratovanja i odrastanja, a mladi orlovi, prinuđeni ratom, biće primorani da ranije polete iz svog gnezda. Još u telu dece, svi oni će se ponašati kao odrasli ljudi, njihove misli i želje biće usmerena ka oslobođenju srpskog naroda i pobedi nad neprijateljem. Suočeni sa surovošću, nepravdom i životnim poteškoćama, ovi dečaci će prerano odrasti i preuzeti obaveze i brige odraslih.

Knjigu Orlovi rano lete možete poručiti OVDE

Pripremila: Ivana Stojanović

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.