Čitaoci pišu „GREH NjENE MAJKE“ Mir-Jam

Čitaoci pišu „GREH NjENE MAJKE“ Mir-Jam

Isključite telefon, skuvajte sebi kafu, zavalite se u omiljenu stolicu u bašti i zaboravite na stvaran svet na neko vreme. Ovu knjigu teško da će ikad pročitati neki muškarac. Iako, istina, nekima od njih ne bi škodilo da malo provire i prelistaju po koju stranicu, mogli bi naići na neki koristan uvid kada je u pitanju ophođenje prema ženskom rodu.
Sam naslov dela, kao i zvučni pseudonim njegovog autora mogu ukazati da je u pitanju tzv. lako štivo, koje možete „progutati“ za dva poslepodneva. Ovakav uvod u priču može navesti čitaoce da pomisle da je radnja ove knjige pomalo banalna i unapred odustanu od čitanja, što ne bi bilo pošteno.

Konkretno, „Greh njene majke“ je roman Milice Jakovljević – Mir Jam, koji govori o devojci Nedi, koja je imala sve, počev od srećne porodice do bogatstva i prijatelja i koja je to sve u trenu izgubila. Radnja na momente ima i elemente drame-trilera, budući da, zbog njoj nepoznatog “greha, koji je počinila njena majka“, Neda biva oteta od strane tajanstvenog mladića koji je, pod pretnjom pištolja, prinudi da se u gluvo doba noći, venča sa njim u zabačenom manastiru. Nakon toga je, bez objašnjenja, oslobađa. Tada počinje Nedina borba za sopstvenu egzistenciju i nastojanje da sazna koja je to tajna koju je krila njena majka, a koja je dovela do njenog neželjenog braka sa nepoznatim muškarcem. Negativni likovi postaju pozitivni, pozitivni postaju negativni i mi zajedno sa Nedom, odmotavamo nit prošlosti i pratimo je na putu ka njenoj ljubavi.

Tokom tog puta, imamo priliku da uživamo u seoskoj idili i mirisima nekih prošlih vremena, u eleganciji i svim dobrim stranama tradicionalnog vaspitanja, bile one zaista istorijski potkovane ili samo plod mašte autora iz čije su vizije potekle.
Neki će reći da su ovakvi romani preteča ekranizovanih ljubavnih romansi koje se u današnje vreme prikazuju na modernim televizijama. To su oni filmovi šarenih boja i plitkog dijaloga sa uvek srećnim krajem. Oni koji su gledali domaću seriju „Greh njene majke“ urađenu po motivima ove knjige, možda će znati o čemu govorim. Ali, sam roman je daleko bogatijeg sadržaja nego što to i jedna televizijska serija može da dočara. Ne toliko zbog samog zapleta i raspleta događaja, koliko zbog živo prikazanih scena, boja i zvukova, koji se ne prostiru u nedogled na tri stranice, već autorka uspeva sa kratkim i jasnim opisima, da u našim glavama stvori bajkovitu atmosferu i natera nas da joj se u potpunosti prepustimo. Konverzacija koja se odvija između likova je često metaforična, na mahove puna poštovanja i toliko odudara od današnjeg načina izražavanja mladih ljudi, da nam se zaista čini za smo zavirili u neko drugo vreme.

Milica Jakoljević Mir Jam piše o ne tako idiličnom periodu između dva rata u Srbiji u koji želi da smesti svoju priču o idiličnoj ljubavi. Poznajem dosta ljudi koji će reći da ne čitaju knjige tog tipa. Da idealistična ljubavna priča sa srećnim krajem koja pobeđuje sve prepreke na svom putu ne postoji u stvarnom životu.

Ovo je knjiga za sve one žene koje žele da na trenutak pobegnu iz užurbane svakodnevnice i uživaju u pogledu na jedan drugi svet u kome je sve moguće. Svet gde dobrota pobeđuje, a savršena ljubav postoji. Za sve one žene koje su i dalje ostale devojčice i koje nemaju ništa protiv da, s vremena na vreme, pročitaju i poneku bajku, jer, duboko u sebi i dalje veruju u njih. I ko zna, možda im je baš ovakva knjiga potrebna da jednu takvu ljubav skroje i u svojoj realnosti.

Pripremila: Marijana Majkić

Knjigu „Greh njene majke“ možete poručiti OVDE

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.