Bez kompromisa u književnosti i u životu

Bez kompromisa u književnosti i u životu

Bez kompromisa u književnosti i u životu

Marko Vidojković bez kompromisa u književnosti i u životu već dugi niz godina, predstavlja jednu od ličnosti koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Izvrstan pisac moderne srpske proze koji se bavim svojom sadašnjicom, često bez i trunke zadrške prikazujući neke od najstrašnijih i najjezivijih aspekata društva u kojem živimo. Njegova dela prevođena su na više svetskih jezika, među kojima su engleski, nemački, poljski, mađarski, bugarski, češki. Počinje da piše još davne 1998. godine, a opštu slavu i popularnost stiče 2004. godine. Objavljivanjem romana „Kandže” za izdavačku kuću Samizdat B92 koja je prodata u više desetina hiljada primeraka. Doživela je čak pet izdanja. Marko Vidojković je za ovaj roman nagrađen Zlatnim bestselerom, kao i Kočićevim perom.
Ova kultna knjiga na jedinstven način obrađuje dešavanja tokom studentskih protesta 1996. i 1997. godine, razobličujući ih do kraja.

Marko Vidojković bez kompromisa u književnosti i u životu

Dokazan književni status uprkos osporavanjima

Iako Marko Vidojković po samim brojkama prodatih izdanja i književnim nagradama predstavlja jednog od najpopularnijih srpskih pisaca današnjice, kod određenog broja ljudi on je i dalje osporavan kao pisac. Ovo se uglavnom odnosi kako na njegov stil pisanja, tematiku, ali i javne nastupe van okvira književnosti. Vidojković je nakon „Kandži”, nastavio sa uspešnim izdanjima u vidu dela „Sve crvenkape su iste”, objavljene 2006. godine.  Nagrađen je Vitalovom nagradom za najbolju knjigu te godine. Sledeće zapaženo delo je definitivno „Urednik” u kojem se bavi svojim iskustvom za vreme rada kao urednika srpske verzije magazina Plejboj i doživljajima iz Las Vegasa. Ovo delo objavljeno je 2014. godine.

U septembru 2017. godine, Marko Vidojković ponovo je obradovao domaću tako i publiku širom regiona knjigom „E baš vam hvala”. Knjiga koja je za nešto malo više od jednog meseca došla na prvo mesto najprodavanijih knjiga. Na samoj poziciji zadržala se čitavih dvanaest nedelja uzastopce. Roman je do sada doživeo sedam izdanja. U Hrvatskoj je tri meseca proveo u vrhu bestselera.

Mnogo više od pisca

Pored spisateljske karijere, Marko Vidojković je tokom godina postao izuzetno prominentna javna ličnost koja je često i bez dlake na jeziku spremna da prokomentariše dnevno-političku situaciju u Srbiji i šire. Između 2015. i 2016. godine vodio je izuzetno popularnu autorsku emisiju 390 stepeni na Alternativnoj televiziji iz Banja Luke. Međutim, njegovo angažovanje je iznenada okončano usled navodnih teških pritisaka koje je ta televizija trpela od političkog vrha Srbije. Od 2017. godine, Vidojković, sa novinarem Nenadom Kulačinom, vodi emisiju Dobar, loš zao, koja je prvo počela na Televiziji Šabac, ali je takođe nakon nekoliko godina uklonjena sa programa usled različitih pritisaka. Međutim, usled opšte popularnosti emisije, ona se vraća na televiziju Nova S, kao i na YouTube u vidu podkasta.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.