Beograd: Vrata istoka, kapija zapada

Beograd: Vrata istoka, kapija zapada

Beograd: Vrata istoka, kapija zapada

”Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.” Citat je Duška Radovića.

“Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo. I za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši. I za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice. I u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom. I u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.
Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije. Zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba. Tu se i prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda. Odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava.” Ivo Andrić

Sve o Beogradu, možete pronaći u kapitalnom delu koje vam predstavljamo, Beograd: Vrata istoka, kapija zapada.

Beograd Vrata Istoka Kapija Zapada 1 500x707

Svojevrsna enciklopedija o našem glavnom gradu, sa više od 500 fotografija – reprezentativno, kapitalno i vredno delo, u kome se predstavlja – Beograd: Vrata istoka, kapija zapada, od postanka do današnjeg dana.

‚‚Kada sklopi korice monografije o Beogradu, svaki čitalac će biti svestan da je o ovom gradu ponešto od dosadašnjeg znanja obnovio, ali i naučio mnogo činjenica koje su mu bile sasvim nepoznate.

Uz važnu napomenu da je knjiga urađena zanatski besprekorno. Slobodno se može naglasiti da je u pitanju dobro osmišljen poduhvat koji sadrži obeležja kapitalnog izdavačkog pregnuća.” Prof. Radivoj Radić

U prvom delu, koje nosi naziv ‚‚Beograd kroz vekove”, data je istorija glavnog grada. Od njegovih prvih pomena pa do prve decenije XXI veka, obogaćena fotografijama koje na pravi način dočaravaju bogatu prošlost nekadašnjeg grada na granici.

U drugom delu, koji nosi naziv ‚‚Beograd danas”, kroz enciklopedijske odrednice i više od 350 autentičnih fotografija. Oslikavamo sadašnji izgled grada. Najvažnije institucije, ulice, trgove, spomenike kulture, muzeje, galerije, biblioteke, pozorišta, manastire, crkve bez kojih se danas ne može zamisliti grad koji je važno mesto na turističkoj i kulturnoj mreži Evrope.

Beograd je glavni grad Republike Srbije i privredno, kulturno i obrazovno središte zemlje. Grad leži na ušću Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Beograd je upravno središte Grada Beograda, posebne teritorijalne jedinice sa svojom mesnom samoupravom. Po broju stanovnika četvrti je u jugoistočnoj Evropi.

Možemo slobodno konstatovati da je Beograd istinska kulturološka i istorijska riznica. Grad koji je po mnogo čemu, specifičan, drugačiji od ostalih svetskih i evropskih metropola. Jedan je od starijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vinče, 4.800. godina pre nove ere. Sam grad je osnovan od strane Kelta u 3. veku pre nove ere. Pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Beograd je glavni grad Srbije od 1405. godine i bio je prestonica južnoslovenskih naroda i država kroz zaista dinamičnu i dugu istoriju.

Ukoliko imate želju da saznate još nešto i ako želite dodatno da se edukujete I budete u toku sa informacijama, na kraju I da upoznate naš glavni grad, pravac na sajt Knjige na dlanu I poručite knjigu, dok je ovaj poseban popust u toku.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.