Bajke čarolija za naše mališane

Bajke čarolija za naše mališane

Bajke čarolija za naše mališane

Kada kažemo bajke za decu, da li i vi pomislite kako vaša beba magično sama čita, e pa sem ako nije mali genije to nije poenta ovih knjiga. One su tu da vaš naslednik ostvari kontakt, zbliži se sa vama, nauči na vaš glas i naravno lakše zaspi. Nekada su naše mame, bake pričale priče pred spavanje, nekad su se pesme prenosile sa koleno na koleno, danas tome služe knjige za najmlađe. Verovatno vas ništa neće razumeti, ali kontakt je tu najbitniji. Pored toga učiće reči koje ćete često ponavljati. Kroz knjige deca uče i proširuju svoj vokabular.

Nekada davno, u jednom dalekom kraljevstvu… Svi verovatno znamo za tu magičnu rečenicu i ona nam je obeležila detinjstvo ako smo ikad gledali crtane filmove ili nam je neko čitao priče pred spavanje. Ipak savremeno doba nameće neutralnost pa su mnoge bajke prošle razne filtere i okarakterisane kao nasilne, krvave i opasne. Nijedan psiholog vam pak neće osporiti njihovu vrednost u odrastanju deteta i postavljanju normi u njegovom životu koje bajke nude, uče ga tome šta je dobro, šta je loše i bez ikakve dvojbe mu prikazuje mogućnosti da će se sve rešiti. Poreklo bajki se pronalazi još u starom Egiptu, a kasnije ih nalazimo i u Grčkoj i okolnim zemljama. Suština je ista u svakoj zemlji i na svakom kontinentu, dobro uvek pobeđuje zlo i u tome je suština čarolije bajke.

Dečija logika

Deca iz vrlo prostog razloga vole da im se priča. Nemaju još uvek razvijenu logiku, nemaju mogućnost procesa razmišljanja i analiziranja situacija. Zamislite sada vi ležite u krevetu i muž vam priča eto bila jednom jedna prelepa princeza spavala je godinama… Vi biste uključili logiku i razmišljali, sigurno je umorna, možda je bolesna, možda je depresija u pitanju, ali to nije suština priča za decu. Dete bi instiktivno shvatilo da je princeza bila u dugom snu bez dodatnih pitanja, čekajući da je princ poljubi. Zato knjige za decu imaju višu vrednost i mnogo koristi za najmlađe. Pored kontakta koji se ostvaruje sa detetom i svih koje smo već spomenuli, dete vidi širu sliku i upija informacije kao što su da se bori sa strahom, da je poštenje i čast nešto što nema cenu, da je ljubav najlepši osećaj, a priče i knjige im baš to nude, služe da ih nauče vrednostima koje su vanvremenske.

 

Bajke čarolija Za Naše Mališane

Poreklo bajki

Bajke kao jedan od primera, nisu nastale u neka lepa i srećna vremena, prenosila su se usmenim putem i mnoge nisu bile uopšte prilagođene deci. Pisci kao što su braća Grim i Hans Kristijan Andersen su zapisivali izvorne bajke, bez ulepšavanja, pa deci ipak čitajte prilagođene priče za njih, nije problem da ovo nije nešto što ne treba da pročitaju, već nije za njihov uzrast. Termin potiče od reči „bajati“ što znači pripovedati, izmišljati, mađijati, začarati. Dete nije potrebno da omađijamo, ali želimo da lepše, lakše I brze zaspi. Ukoliko vam mašta nije jača strana, kod nas možete da naručite neke naslove koje će vaše dete brže odvesti u carstvo snova. Dozvolite detetu da mašta i sanja otvorenih očiju, upoznajte ga sa čarobnim mestima, zabavite ga I naučite ga da voli da čita.

Odrasli su religiozni, a deca su ateisti. Dečiji ateizam ima mnogo čari za sve one koji nemaju snage ili razloga da budu fanatici ili dogmatičari. Deca žive slobodno, bez boga, bez svrhe i cilja, slično kao i starci. Dakle pre i posle saznanja može se živeti spokojno, bez nade. U tom slučaju naglo poraste vrednost svakog trenutka, svakog susrega i doživljaja. Kad nema velikih stvari, onda su sve stvari velike.. Ovaj tekst je preuzet od Duška Radovića koji je najlepše objasnio dečiju logiku i kako oni vide svet oko nas. Ukoliko želite da vaši mališani budu ispunjeni, nasmejani i upoznaju lepotu, magičnog sveta kroz priče i bajke izaberite nešto sa čime ćete ga uspavljivati i zabavljati.

Ukoliko razmišljate koja knjiga je prava da počnete ovo druženje sa vašim detetom “Alisa u zemlji čuda” je pravi pogodak. Knjiga koja ne poznaje logiku, apsoluno napisana za najmlađe. Alisa je simbol izgubljenog deteta, knjiga preteča naučne fantastike, bajkovit prikaz, fantastični junaci garantuju zabavu za vase najmlađe ukućane. Luis Kerol je pseudonim koji je pisac koristio i pod njim ćete pronaći ovu priču na našem sajtu.

Aleksandar Sergejevič  Puškin, za bajku je rekao da je ona bila njegov prozor u svet. Upoznajte vaše dete sa ovim sjajnim knjigama i neka na vreme počne da uživa i uči kroz njih. Život je suviše složen pa neka nauči da svet gleda bajkovito i da nađe način da izađe kao pobednik. Jedna od njegovih najpoznatih je Bajka o ribaru i ribici, koja čeka da vaši mališani uživaju u njoj.

Za Vašeg malenog junaka ili princezu kupite knjige po super cenama na sajtu Knjige na dlanu. Već danas pošaljite ih na put u carstvo bajki.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.