fbpx

Peter Handke

Malo je pisaca kao Peter Handke koji svojim bivstvovanjem toliko visoko mogu da podignu talase u međunarodnim vodama.

Dela Peter Handke su visoko cenjena već od sredine šezdesetih godina dvadesetog veka, kada je počeo da piše i isto tako izaziva sve mejnstrim pisce, kritičare i medije. Danas, kao nobelovac intrigira svetsku javnost, kao i čitaoce širom sveta.

U Srbiji sa pravom ima posebno mesto u srcima ljudi (bez obzira da li vole da čitaju) kao istinski humanista i neiznuđeni nosilac savesti ovog sveta.

Život i rad prema sopstvenim uverenjima

Verujući u slobodu uverenja i delanja, Handke se potrudio da nakon ratnog vihora devedesetih godina u Jugoslaviji sam upozna omraženi narod, kao i ostale narode aktere sukoba, bez prethodnog prihvatanja uloga koje su im svetski mediji namenili.

Ostajući pri uverenju da krivica za velike sukobe ne može biti samo na jednoj strani, navukao je osudu javnog mnjenja.

Ipak, medijska osuda nije dovela do toga bude uskraćen za važne književne nagrade, a nije ni značajno smanjila tiraže njegovih knjiga.

Peter Handke je jedan od najcenjenijih i najčitanijih živih pisaca iako se izjašnjavao na sebi svojstven način o temama koje su očigledno tabuizirane.

Nobelova nagrada 

Peter Handke je u decembru 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, kada je i zvanično uvršten u najznačajnije svetske pisce. Kada je objavljeno njegovo ime kao laureata u mnogim zapadnim medijima došlo je do otvorenog negodovanja zbog njegove podrške Srbiji tokom devedesetih godina.

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.