Agata Kristi engleska spisateljica, kraljica misterije

Agata Kristi engleska spisateljica, kraljica misterije

Agata Kristi, kraljica misterije

Agata Kristi bila je engleska spisateljica poznata po svojih 66 detektivskih romana i 14 zbirki kratkih priča. Posebno onih koje se vrte oko izmišljenih detektiva Herkula Poaroa i Mis Marpl. Napisala je i najduže igranu dramu na svetu Mišolovka koja se izvodila na Vest Endu od 1952. do 2020. godine. Šest romana pod pseudonimom Meri Vestmakot. 1971. godine proglašena je damom (DBE) za doprinos u književnosti. Ginisovi svetski rekordi navode Kristi kao najprodavaniju beletristiku svih vremena, čiji su romani prodati u više od dve milijarde primeraka. Prema Indeks Translationumu, ona je i dalje najprevođenija pojedinačna autorka. Njen roman 10 malih crnaca je od najprodavanijih knjiga svih vremena, sa oko 100 miliona prodatih primeraka.

Agata Kristi kraljica misterije

Život kao inspiracija za romane

Agata Kristi je rođena u bogatoj porodici više srednje klase u Torkuaju, Devon, i uglavnom je bila kućno školovana. U početku je bila neuspešan pisac koji je za šest uzastopnih romana odbijena, ali to se promenilo 1920. godine kada je objavljena Tajanstvena afera u Stilesu, u kojoj je učestvovao detektiv Herkul Poaro. Njen prvi suprug bio je Arčibald Kristi; venčali su se 1914. i imali jedno dete pre razvoda 1928. Tokom oba svetska rata služila je u bolničkim ambulantama, stekavši temeljno znanje o otrovima koji su se nalazili u mnogim njenim romanima, pripovetkama i dramama. Nakon venčanja sa arheologom Makom Malovanom 1930. godine, provodila je nekoliko meseci svake godine na kopovima na Bliskom istoku i koristila je svoje znanje o njegovoj profesiji iz prve ruke u svojoj fikciji.

Način pisanja

Christie je nazvana „vojvotkinjom smrti“, „gospodaricom misterija“ i „kraljicom zločina“. Početkom karijere, izveštač je primetio da su „njene spletke moguće, logične i uvek nove. “ Prema Hani, „Na početku svakog romana ona nam pokazuje očigledno nemoguću situaciju i mi poludimo pitajući se „Kako se to može dogoditi?“ Tada polako otkriva kako nemoguće nije samo moguće već i jedino što se moglo dogoditi “.

Svoje tehnike pripovedanja razvila je tokom onoga što je nazvano „zlatno doba“ detektivske fantastike. Autor Dilis Vin nazvala je Agatu Kristi „doajenom od udobnosti“, podžanrom koji je „prikazivao malo seosko okruženje, junaka sa slabo aristokratskim porodičnim vezama, mnoštvom crvenih haringa i tendencijom da izvrši ubistva sterling srebrom koji otvara i otruje uvezena iz Paragvaja“. Na kraju, u zaštitnom znaku Krsiti, detektiv obično okuplja preživele osumnjičene u jednoj sobi, objašnjava tok njihovog deduktivnog rezonovanja i otkriva krivca; postoje izuzeci kada je krivcu prepušteno da sve objasni (kao što su „10 malih crnaca“ i „Beskrajna noć“).

Nagrade Agata Kristi

Agata Kristi je 1955. godine bila prva dobitnica nagrade Grand Master of Mystery Writers of America. Kasnije te godine, predstava Svedok optužbe dobio je Edgar-ovu nagradu za najbolju predstavu. 2013. godine proglašena je za najboljeg pisca krimića, a Ubistvo Rodžera Akrojda za najbolji krimi roman ikad od strane 600 profesionalnih pisaca Udruženja pisaca zločina. U septembru 2015. godine, roman 10 malih crnaca, proglašen je „Svetskim omiljenim Kristi romanom“ glasanjem koje je sponzorisalo autorovo imanje. Većina Kristinih knjiga i kratkih priča prilagođene su televiziji, radiju, video igrama i grafičkim romanima. Više od 30 igranih filmova zasnovano je na njenom radu.

 

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.