50 nijansi sive – erotska revolucija u svetskoj književnosti

50 nijansi sive – erotska revolucija u svetskoj književnosti

50 nijansi sive – erotska revolucija u svetskoj književnosti

Pedeset nijansi sive je erotski ljubavni roman britanskog autora E. L. Džejms iz 2011. godine. To je postao prvi deo u seriji romana Pedeset nijansi. Serijal prati produbljivanje odnosa između diplomke Anastasije Stil i mladog poslovnog magnata Kristijana Greja.

Značajan je po svojim eksplicitno erotskim scenama koje sadrže elemente seksualnih praksi koje uključuju BDSM (ropstvo / disciplina, dominacija / potčinjavanje i sadizam / mazohizam). Prvobitno objavljeno kao e-knjiga i štampano na zahtev u junu 2011. godine, a izdavačka prava na roman dobila su Vintage Books u martu 2012. godine.

 

Delo koje je zaljuljalo svetsku književnost

Pedeset nijansi sive na vrhu je liste najprodavanijih proizvoda širom sveta. Preveden je na 52 jezika i zabeležio rekord u Velikoj Britaniji kao najbrže prodavana knjiga mekog veza svih vremena. Kritički prijem knjige, međutim, teži negativnom, pri čemu se kvalitet njene proze uglavnom smatra lošim, dok je njeno prikazivanje BDSM-a ciljano na kritike iz različitih perspektiva.

Universal Pictures i Focus Features proizveli su američku filmsku adaptaciju koja je objavljena 13. februara 2015. godine, a takođe je dobila nepovoljne kritike iako je postigla uspeh na blagajnama.

Drugi i treći deo originalne trilogije, Pedeset nijansi mračnije i Pedeset nijansi oslobođeni, objavljeni su 2012. Trilogija je prodata u više od 150 miliona primeraka širom sveta do oktobra 2017. Verzija romana sa hrišćanske tačke gledišta Grei: 50 nijanse sive kako je pričao Kristijan, objavljena je u junu 2015. godine kao četvrta knjiga. Tamnije: Pedeset nijansi tamnije kako je pričao Kristijan, objavljeno u novembru 2017. godine, peta je knjiga u seriji.

Velika popularnost romana 50 nijansi sive, ali i negativne kritike

Knjiga 50 nijansi sive dobila je izmešane i negativne kritike, jer je većina kritičara primetila loše književne kvalitete dela. Salman Rušdi rekao je o knjizi: „Nikada nisam pročitao ništa tako loše napisano što je objavljeno. Sumrak je izgledao kao rat i mir.“

Morin Dovd opisala je knjigu u Njujork Tajmsu kao da je napisana “poput Bronte lišen talenta“, i rekla je da je „dosadno i loše napisan“. Džesi Kornblut iz The Huffington Post rekao je: „Kao čitalačko iskustvo, Pedeset nijansi … je tužna šala“.

50 nijansi sive – erotska revolucija u svetskoj književnostiNagrade i cenzura

Knjiga je dobila nekoliko priznanja. U decembru 2012. pobedila je u kategorijama „Popularna fantastika“ i „Knjiga godine“ na Velikoj nagradi Ujedinjenog Kraljevstva. Istog meseca, Publishers Weekly proglasio je E. L. Džejms za „Izdavačku osobu godine“. Na odluku na koju se poziva i sažima u časopisu Christian Science Monitor, na čiju kritiku u LA Times-u i New York Daily News-u.

Ranije, u aprilu 2012. godine, kada je E. L. Džejms navedena kao jedna od „100 najuticajnijih ljudi na svetu“ časopisa Time, Ričard Loson iz Atlantic Wire kritikovao je njeno uključivanje zbog početaka fan fiction trilogije.

50 nijansi sive su često osporavani, zabranjeni i uklonjeni u Sjedinjenim Državama. Knjiga je dospela na deset najboljih lista zabranjenih i osporavanih knjiga Američkog udruženja bibliotekara 2012., 2013. i 2015. godine, jer je seksualno eksplicitna i neprimerena starosnoj grupi. Ima golotinju i uvredljiv jezik za verska gledišta.

Izazivači su takođe izjavili da je knjiga „loše napisana“ i zabrinuli su se „grupa tinejdžera će želeti da pokuša [BDSM].“ Na kraju, knjiga je postala osma zabranjena knjiga između 2010. i 2019.

 

Povratak na vrh

Knjige na dlanu

Uspešno ste dodali artikl u korpu!

Knjige na dlanu

knd newsletter

Prijavite se na naš newsletter

Budite u toku sa svim akcijama, popustima i novostima sa našeg portala.